VyzivaCo mívají profesionální hráči v bagu, není až tak velké tajemství. Jelikož zde ale pravidelně „propíráme" stravu, nebude od věci mrknout se, co rádi na hřišti pojídají, a můžeme se třeba nechat inspirovat.

Ovoce
Phil Mickelson v bagu nosívá banány, což je energeticky nadupané ovoce, lehce stravitelné, navíc už od přírody skvěle zabalené. Totéž najdeme v bagu Kevina Chappella, který se však dovede „rozšoupnout" a někdy přibalí i jablko. Miguel Angel Jiménez je bonviván každým coulem a kromě ovoce si vychutnává i nezbytný doutník, tedy pokud nejde oficiální kolo. To, že by si s chutí dopřál i něco jiného, dokazuje jeho hláška z British Open v Turnberry, kde vedl se skóre 64, a když byl tázán, na co zrovna myslí, odpověděl, že by bylo fajn si dát trochu whisky. Ovoce je každopádně skvělá volba a neprofesionálové si na rozdíl od Jiméneze mohou některé turnaje užívat stejně bonvivánsky.

Tyčinky doplňující živiny
Mají mnoho výhod. Nezabírají moc místa, převážně dobře chutnají a dají se vybrat dle požadovaného účelu, tj. dodávají energii, proteiny, spalují tuky apod. Existují i tyčinky, které se jen tváří jako energetické, místo toho jsou prosycené chemií a cukrem, těm se samozřejmě obloukem vyhněte. Profíci si ale dopřávají jen to nejlepší, často volí produkty s přírodními ingrediencemi. Tyčinky najdete v bagu mnoha golfistů, namátkou u Jima Furyka, Adama Scotta, Bena Curtise, Jasona Daye nebo Louise Oosthuizena.

Mandle
Zajímavým poznatkem je, kolik hráčů si na nich rádo při hře smlsne. Není divu, jsou velkým zdrojem deficitních minerálů, vlákniny, proteinů i skvělou zásobárnou mononenasycených tuků, které kromě jiných benefitů blahodárně působí na srdce. Navíc se i v teplém počasí nezkazí a nezatíží trávicí soustavu. Mandle najdete například v bagu Lucase Glovera, Aarona Baddeleyho, Billa Haase, který je doplňuje i sušeným ovocem.

Vše, na co mám chuť
Bubba Watson se s tím nepáře. Ten si do bagu rovnou zabalí čtyři sendviče, dva s krůtím masem a sýrem, dva s burákovým máslem, a leckdy přibalí ještě něco navíc. Podle jeho slov tím nic nesleduje, snad jen to, že jí, protože mu chutná. Dalším takovým jedlíkem je Keegan Bradley. Ten si také rád dopřeje sendviče, preferuje celozrnné s burákovým máslem nebo džemem. Nezapomene ani na „zobání" během hry, jako jsou rozinky, arašídy a energetické tyčinky.
Alespoň co se pojídání týče, nezůstává Tiger Woods pozadu a existují pěkné snímky, kde se zakusuje do burgeru, zatímco hypnotizuje hru. Nutno uznat, že nezůstává jen u toho, ale dopřává si i odlehčenější svačinky, třeba zmíněné ovoce a mandle.
Annika Sörenstam si s muži nezadala, nicméně razila trend, že je třeba zůstat po celou hru lehká, ale sytá, takže jedla často a od každého něco – banány, oříšky, energetické tyčinky a také sendviče.

Sušené maso – jerky
Velkým fanouškem je například Matt Kuchar, ale v bagu mu nechybí i zmíněné mandle, což je vlastně znamení, že mu jde zejména o příjem proteinů. Dalšími konzumenty jerky jsou Frederik Jacobson a občas si na sušeném mase pochutná i jedlík Tiger Woods.

Výživa během golfu je stejně důležitá jako u jakéhokoliv jiného sportu. Samozřejmě se bude složení měnit, podle výkonu a nakonec i podle toho, jestli se jde člověk jen tak „projít", nebo zda má před sebou Masters. Je nasnadě, že při tak důležitém turnaji do sebe nikdo není schopen ládovat sendviče a burgery, což je vlastně k zamyšlení i vodítkem, že se s těžkým a plným žaludkem možná dobře hraje při golfové „procházce", ale už ne, když má člověk „chuť" na něco jiného, třeba na skvělý golfový výsledek.

Text: Magda Jochmanová


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle Buzz

Přihlášení Golf News


OMEZENÝ POČET ZA SUPER CENY
350 Kč,-

Zahájen prodej voucherů 1fee2hráči na sezonu 2025, které umožňují na vybraných hřištích ve vymezeném čase po uhrazení jednoho fee hru dvěma hráčům. S ...