Zima je tu a s ním přišlo i sychravé počasí, které se nám dostává doslova pod kůži a může ovlivňovat nejen naši náladu, ale i zdraví. Tohle vlastně není nic nového, ale jak známo, opakování je matka moudrosti, tudíž se zároveň nabízí oprášit nějaké tipy, abychom si i toto období užili plnými doušky, v celé jeho barvité kráse.
Tak jako na jaře, i v zimě můžeme cítit jakousi únavu. Organismus s přicházející zimou zpomaluje své tempo a můžeme tak cítit útlum nejen fyzický, ale i psychický. Pošmourné počasí bez slunných dní náladě nepřidá, takže si musíme nějak poradit a nenechat se vtáhnout do depresivní šedi.
Ať už na nás slunce v tyto dny vykoukne či ne, je třeba se zaměřit na vykročení do nového dne. Nabízí se rozehřát organismus, ať už ranním protažením nebo nějakou teplou snídaní, která by měla být výživná i chutná. Pokud jako první jídlo dne konzumujeme něco studeného, například jogurt, ovoce apod., příliš nás to nenastartuje.
Každé roční období vyžaduje své. Různé kaše (ovesné, jáhlové, pohankové apod.) nebo i výživná polévka se na podzim i v zimě nabízí jako výborný startér. Stejně tak po celou dobu dne by se spíše hodilo konzumovat tepelně upravené potraviny. Takový salátek, který v parném létě osvěží, je dobré nahradit třeba jen lehce povařenou zeleninou. Jistě mi dáte za pravdu, že vydatná česká kuchyně se spíše hodí do nadcházejícího ročního období, takže trojboj knedlo-vepřo-zelo nás neskolí tak jako v létě.
Dalším aspektem, na který bychom se měli zaměřit, je pohyb. V dnešní době máme nadmíru možností, ale neměli bychom opomíjet přirozené rytmy a na podzim a v zimě zvolnit. Pohyb v přírodě je vždy ideální a v tomhle směru máme my golfisté výhodu. A také víme již obligátní, že není špatného počasí, je jen špatně oblečený golfista. Nicméně, je třeba myslet i na rovnováhu a dopřát tělu odpočinek a dostatek spánku.
Podpořit imunitu i dobrou náladu můžeme nejrůznějšími prostředky. Jedním takovým pomocníkem je echinacea, která se užívá preventivně a působí imunostimulačně. Krom ní nám rostlinná říše nabízí spoustu dalších pomocníků, jako je yzop lékařský, divizna, puchratka, ženšen apod. A pokud je člověk nachlazený a má kašel, skvěle se hodí fenykl, jehož účinky zasahují až do hltanu a k hlasivkám, takže nejenže kašel klidní, ale odstraňuje i chrapot a usnadňuje vykašlávání. Jablečník obecný působí obdobně. Ne nadarmo v tomhle období roste křen, který podporuje zdraví dýchacího systému.
Neměli bychom zapomínat ani na vitamíny. Všude kolem sebe vidíme reklamy, které navozují dojem, že nám vitamíny chybí. Dokud si však neuděláme test o stavu vitamínů v těle, nemůžeme tušit, zda nám nějaký vitamín chybí. Jedno je však jisté, pakliže si dopřáváme kvalitní potraviny, nepřijímáme pouze jeden vitamín, ale celé jejich spektrum včetně minerálů a vlákniny, kdy tyto mikroživiny vzájemně interagují.
Které potraviny obsahují nejvíce těchto mikroživin? Jsou to ty nejčerstvější, od lokálních pěstitelů či chovatelů. Naopak při průmyslném zpracování potravin se vitamíny znehodnotí, nebo se dokonce úmyslně odstraňují. Například z obilného zrna se odstraňuje jeho obal, obsahující blahodárné mikroživiny, výsledkem je pak bílá mouka, která nám na zdraví nepřidá. Potravinářský průmysl odráží trendy, a poté, co zpracováním vitamíny zničí, vzniklé polotovary fortifikují, tj. dodávají do nich vitamíny. Tím ale neobnoví všechny, dodá se jich jen několik, zřejmě těch nejpopulárnějších, ale už nelze obnovit jejich souhru, tudíž výsledný produkt není pro tělo přirozený.
Jak tedy do těla dostat živiny, aniž bychom se museli ládovat pilulkami? Již od pradávna hrály prim kvašené potraviny, které úžasně ovlivňují naši mikroflóru a zároveň dodávají široké spektrum vitamínů a probiotik. Prospěšnost pohybu na čerstvém vzduchu jsem již zmiňovala výše. Pakliže se vystavíme i slunečním paprskům, tělo si vytvoří nezbytný vitamín D. Přírodní říše nám nabízí spoustu antibakteriálních potravin, jako jsou cibule, česnek či různá koření, takže nebudeme muset sahat po antibiotikách, která ničí střevní mikroflóru, a následovně nebudeme muset používat probiotika na její obnovení.
A tím se pomyslný kruh uzavírá, i když se jedná jen o velmi zestručnělý výčet. Příroda skýtá mnohem větší bohatství, stačí se jen vědomě rozpomenout a vrátit se ke kořenům.
Text: Magda Jochmanová
|
Přihlášení Golf News
Zahájen prodej voucherů 1fee2hráči na sezonu 2025, které umožňují na vybraných hřištích ve vymezeném čase po uhrazení jednoho fee hru dvěma hráčům. S ...
Kontakty
Redakce
Inzerce na www.golfinfo.cz
Inzerce v týdeníku Golf News
Inzerce v časopise Golf
Advertising in Golfinfo.cz in English
Advertising in Golf News in English
GOLF magazine profile in English
Profil časopisu Golf
Profil a ceník Ročenky Golf 2025/26
Profil Hot Travel Revue 2025
Profil Hot Equipment Revue 2025
Profil Hot Wellness Revue 2025
Austerlitz Golf Trophy 20.- 23.5.2025
Czech PGA Tour 2025
World Corporate Golf Challenge
Národní finále 13.8.2025
Kaskáda Golf Trophy 2.-5.10.2025
Grandfinále Czech PGA Tour 2025
CCB, spol. s r. o.
Okružní 19
638 00 Brno
šéfredaktor: Josef Slezák
e-mail: golfinfo@golfinfo.cz
mobil: +420 604 210 053
tel.: +420 545 222 774
RSS Sitemap Tvorba webových stránek Brno - Webservis © 2024. Všechna práva vyhrazena.
Zásady zpracování a ochrany osobních údajů.